tiistai 21. marraskuuta 2017

Black Friday ja Cyber Monday - mistä olikaan kyse?

Törmäsin aika lailla tasan vuosi sitten kirjoittamaani blogitekstiin, jossa käsiteltiin Black Fridayn ja Cyber Mondayn lyhyt oppimäärä. Kaupan alan vilkkain myyntisesonki on jälleen käsillä - verkkokaupoissa vuoden kovimmat myyntipäivät ajoittuvat loppuvuoteen; veronpalautusajankohtaan, Black Fridaylle ja Cyber Mondaylle. Nämä kaksi jälkimmäistä supermyyntipäivää ajoittuvat tämän viikon perjantaille 24.11 ja ensi viikon maanantaille 27.11. Vielä ehdit hyödyntää liikkeellä olevat ostajat ja suunnitella omat supertarjoukset.


Muistin virkistämiseksi palautellaan vielä mieliin, mistä olikaan kyse, eli mitkä ihmeen Black Friday ja Cyber Monday?


Black Friday on Yhdysvalloissa kiitospäivän jälkeinen perjantai, joka perinteisesti avaa joulusesongin. Sitä pidetään suurimpana yksittäisenä ostospäivänä, jolloin kauppiaat tarjoilevat huikeita tarjouksia. Myymälät avaavat ovensa normaalia aiemmin ja ovat avoinna normaalia pidempään. Kivijalkamyymälöiden lisäksi Black Friday näkyy myös verkkokaupoissa ja siihen liittyvien Google-hakujen lukumäärä on vuosi vuodelta noussut.

Wikipedian mukaan Black Friday juontaa juurensa Philadelphiaan 1950- tai 1960-luvulle, jolloin kiitospäivän jälkeistä päivää alettiin kutsua mustaksi poliisia työllistävästä vilkkaasta liikenteestä johtuen. Myöhemmin termi levisi ympäri Yhdysvaltoja ja sen merkitys yhdistettiin kirjanpidossa käytettäviin väreihin. Alkuvuosi on useille kaupoille vielä tappiollista eli tilinauhoissa punaista, mutta Black Fridaysta eteenpäin tehdään voittoa – eli mustalla kirjattavaa tulosta (lähde: wikipedia).


Cyber Monday on puolestaan Black Fridayta seuraava maanantai, joka on alun perin ollut verkkokauppojen tarjoama vastine aikaisemmin kivijalkamyymälöistä tunnetummalle alennuspäivälle Black Fridaylle. Molempia päiviä hyödynnetään kuitenkin tätä nykyä verkkokauppojen kampanjoinnissa.


Myynnillistä loppuvuotta toivotellen
Maiju Tuomaala
yritystoiminnan kouluttaja
maiju.tuomaala@syo.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti