Kun asetat isoja, mahtavia tavoitteita – pääset niihin sitten tai et – ne asiat, joita matkan varrella tapahtuu ovat niitä, jotka tekevät elämästä ihanan. - Richard Bandler
Mitä vastaat, jos pyydän sinua kuvittelemaan yrityksesi tilanteen 10 vuoden kuluttua?
Jos oma visiosi -tavoitteesi tai tulevaisuuden näkymä, miksi sitä haluat nimittääkin- on yhtä tarkka kuin ”katsotaan nyt, miten tästä selvitään”, niin sitä se varmaan tulee myös olemaan. Jos mielessään osaa nähdä sen -sopivasti kunnianhimoisen- tulevaisuuden mihin tähtäät, voit miettiä mitkä olisivat askeleet, jotta tuo unelma toteutuisi ja asettaa sen mukaan tavoitteet.
Huomaathan, että visiolla ja unelmalla on ero. Unelma on haave jostain, joka olisi mukava saada tai saavuttaa. Kukapa ei esimerkiksi lottovoitosta unelmoisi. Tai uudesta autosta. Tai paremmasta huomisesta, mitä se sitten jokaisen kohdalla tarkoittaakaan. Visioksi unelma muuttuu silloin, kun sillä on jokin tarkoitus ja kun sen saavuttamiseksi alkaa tehdä jotain. Eräs nuori isäntä vastasi minulle kerran näin, kun kysyin hänen tulevaisuuden suunnitelmiaan: -10 vuoden kuluttua karjani keskituotos on 15 000 kg ja pärjäämme taloudellisesti ookoosti. Aikaa jää myös harrastuksille. Hänellä oli selvät tavoitteet mielessä ja suunnitelmat välitavoitteineen kirjoitettu paperille, miten tavoitteisiin päästään. Hän uskoi visioonsa ja vakuutti minutkin. 50 km:n olympiavoittaja Iivo Niskanen totesi yhdessä haastattelussa mielestäni osuvasti: -Tavoite tulee motivoivaksi, kun sen sanoo ääneen, sitten se ei ole enää pelkkä haavekuva.”
Mitä vastasit esittämääni kysymykseen? Onko tavoitteenasi 10 vuoden kuluttua parempi taloudellinen kokonaistulos, tuotannon laajentaminen, korkeampi keskituotos, paremmat sadot, laadukkaammat rehut, eläinten hyvinvoinnin parantaminen, oman vapaa-ajan lisääminen vai jotain muuta…?
Visio ei saa olla monimutkainen. Parhaimmillaan se on selkeä, yksinkertainen ja johdonmukainen kuva siitä tilanteesta ja olotilasta, jolloin tärkeä tavoite on saavutettu. Visio antaa työllesi merkityksen, suunnan ja ohjenuoran esimerkiksi siihen, miten priorisoit tehtävät. Hyvä visio turvaa yrityksen tulevaisuuden ja on keskeinen osa johtamisjärjestelmää. Se ohjaa myös yrityksen päätöksentekoa ja ohjaa siihen minkälaisia kehityshankkeita käynnistetään, ihmisiä rekrytoidaan ja investointeja tehdään.
Pilko vision päätavoite sopiviin välitavoitteisiin, jotka toimivat motivoivina palkintoina matkalla kohti päätavoitetta. Näistä jokaisen saavuttaminen tuntuu aina hyvältä ja palkitsevalta ja on helppo edetä kohti isompaa tavoitetta. Välillä kannattaa muistaa myös miettiä, mistä lähdettiin ja mitä ollaan sillä hetkellä jo saavutettu. Ja juoda vaikka kakkukahvit! Mutta pidä katse suunnattuna kuitenkin koko ajan tiukasti eteenpäin.
Vielä yksi kysymys: paljonko visiosi on euroina? Kun lasket visiosi euroina, saat tavoitteet konkreettisimmiksi ja vakavammalle pohjalle. Mieti mitkä asiat tulevat muuttumaan, vaikka vain ranskalaisin viivoin ruutupaperille tai tallentamalla nykyaikaisesti pilvipalveluun. Sieltä ne on sitten helppo laittaa laskelmiin ja pysyt ajan tasalla myös talouden suunnittelussa.
Rohkeaan visioon kuuluu mukaan myös riski. Siihen kuuluu myös se, että välillä saattaa pelottaa. Mutta ennen kaikkea myös se, että siinä on palkitseva olla mukana! Mikä onkaan siis yrityksesi tahtotila 10 vuoden kuluttua?
Katso maatilayrittäjille suunnattuja valmennuksiamme täältä
Minna Rintamäki yritystoiminnan kouluttaja minna.rintamaki(a)syo.fi |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti