keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Yrittäjällä on monta vaihtoehtoa työvoiman hankkimiseen


Suomen Yrittäjäopisto toteuttaa Yrittäjästä työnantajaksi -palvelua Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sekä suomeksi että ruotsiksi. Hanke kestää näillä näkymin vuoden 2018 loppuun asti.

Olen toteuttanut tätä palvelua ja tuntuu siltä, että se on kovin tarpeellinen palvelu yksinyrittäjille ja sellaisille yrityksille, joissa omistajayrittäjät työskentelevät ilman palkattua työvoimaa.

 Keskusteluissa otetaan esille kaikki työn ostamisen muodot: työsuhde, työntekijän vuokraaminen, laskutuspalveluiden käyttö, oppisopimus sekä Te-toimiston tuet työllistävälle yritykselle. Keskeiseksi on noussut työn ostaminen toiselta yritykseltä, mikä on useimmissa tapauksissa ollut suositus yrittäjälle.

 Henkilön rekrytoiminen työsuhteeseen on melko raskasta, sillä palkan maksamiseen liittyvät työnantajan velvoitteet ja vastuu ovat suuret. Henkilösivukulut muodostavat ison osan palkkaamisen kustannuksista. Työsuhteen sääntely on tunnettava, esimerkiksi koeaika, velvollisuus maksaa sairausajan palkkaa sekä vuosiloma ja irtisanominen. Lisäksi on järjestettävä palkkahallinto ja otettava mm. TyEL-vakuutus. Yrittäjien kanssa käymissäni keskusteluissa nämä asiat puhuttavat paljon, kuten myöskin työehtosopimusten yleissitovuussäännökset niillä aloilla, joilla tällainen työehtosopimus on.

 Niin ikään palkkaamisen tai työn ostamisen kustannuksia on tärkeä laskea. Selväksi tulee, kuinka paljon myynnin ja myyntikatteen tulee lisääntyä, jotta lisäkulut saadaan katetuiksi. Tämäkään ei kuitenkaan riitä, vaan hyödyn saamiseksi yrittäjälle myyntikatetta tulee tulla melkoisesti enemmän, jotta rekrytointi olisi kannattavaa. Rekrytoinnin kannattavuuden arviointi on haasteista keskeisin. Tällöin aletaan puhua myös osa-aikaisesta työntekijästä tai nollatuntisopimuksesta.

 Mikäli yrittäjä haluaa hyödyntää Te-toimiston tuet eli ottaa henkilön työkokeiluun tai palkkatuella, sopivan henkilön löytyminen on haaste.

 
Henkilökohtaista apua näiden kuvioiden miettimiseen yrittäjä saa nyt maksuttomasta Yrittäjästä työnantajaksi -palvelusta. Lue lisää palveluun hakeutumisesta sivuiltamme: www.syo.fi/ytp

Pekka Käyhkö
Yrittäjästä työnantajaksi -palvelun asiantuntija
pekka.kayhko@syo.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti