keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Yrittäjien opintomatkalta kokemuksia ja kontakteja

Suomen Yrittäjäopisto on järjestänyt kansainvälistymismatkoja yrittäjille nyt kolme vuotta. Matkailu avartaa sanotaan ja myös näillä matkoilla on otettu tavoitteeksi avata uusia mahdollisuuksia sekä kokemuksia osallistujille. 

Tämän kevään matka suuntautui rehtori Jorma Kukkeenmäen johdolla Saksaan Mecklenburg-Vorpommernin osavaltion pääkaupunkiin Schweriniin. Schwerin on 98 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Saksassa, entisen Itä-Saksan puolella, noin 100 kilometrin päässä Hampurista. Schwerinissä ohjelmastamme vastasi paikallisen yrittäjäverkoston vetäjä Werner Röpert.

Schwerinin vanhassa kaupungissa.
Takana Jorma Kukkeenmäki, Pekka Kantola ja Werner Röpert.
Eturivissä Tuomas Paukkunen, Susanna Kulmala ja Sanna Varis.

Yritysvierailuilla benchmarkkaamassa


Etukäteen yrittäjiltä kerättyjen toiveiden mukaisesti heille oli järjestetty vierailukohteet paikallisiin yrityksiin. Pekka Kantola Oulu Business Networks Oy:stä pääsi neuvottelupöytään Steffi Grothin kanssa, joka vetää Schwerinissä yrityskehitys- ja hautomopalveluita tarjoavaa yritystä. 


Pekka Kantola, Steffi Groth sekä Werner Röpert.

Tuomas Paukkunen Incar Oy:stä pääsi vaihtamaan kokemuksia Mercedes Benzin paikallisen kolarikorjaamon vetäjän kanssa. Allekirjoittanut sekä Susanna Kulmala Yrittäjäopistosta pääsimme vierailemaan Hydraulic Schwerinin konepajalle, jossa valmistettiin isoja hydraulikomponentteja mm. matkustuslaivojen oviin.   

Vierailukohteiden avoimuus yllätti osallistujat. Vierailuilla ei vain kuunneltukaan perinteisiä kalvosulkeisia tunnusluvuista ja organisaatiokaavioista vaan isännät ottivat suomalaiset vieraat vastaan kollegoina ja kertoivat toimintatavoistaan avoimesti. 

Sanna Varis Hydraulics Schwerinin konepajalla.

Paikallistuntemusta ja nähtävyyksiä


Yritysvierailujen lisäksi saimme eväitä paikalliseen elämänmenoon, tapoihin ja kulttuuriin saksalaistuneilta tulkeiltamme Minna Potthastilta sekä Johanna Pfeifferiltä. Saimme myös vierailla Schwerinin kaupungintalolla ylipormestari Rico Badenschierin vieraana, kuulemassa talousalueen kehityksestä sekä kaupungin tarjoamista mahdollisuuksista yrityksille.

Matkaohjelmassamme oli tilaa myös tutustua kaupunkiin ja paikallisiin nähtävyyksiin. Erityisesti Schwerinin linna teki vaikutuksen meihin kaikkiin. Saksassa kesä oli jo pitkällä ja saimme myös nauttia paikallisista parsaherkuista ja tuoreista mansikoista. Pekka Kantolan sanoin ”Vain hullu jättäisi tällaisen mahdollisuuden käyttämättä!”. 


Schwerinin linna.

Kun sinulle tarjotaan mahdollisuutta lähteä SYO:n järjestämälle yrittäjien opintomatkalle, tartu mahdollisuuteen  - tulet takaisin monta kokemusta ja kontaktia rikkaampana! 

Sanna Varis
sanna.varis(@)syo.fi tai 050 342 9286
@sanna_varis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti