maanantai 31. lokakuuta 2016

Osaatko tehdä oikeita päätöksiä?

Ei riitä että tehdään asiat oikein, vaan on tehtävä oikeita asioita. Yritystoiminnan, myös maatalouden, toimintaympäristö on muuttunut ja edelleen muuttuu nopeaan tahtiin. Toimintaympäristön muutosten ennakointi ja oikea-aikaisten päätösten tekeminen ratkaisevat yrityksen tulevaisuuden. Päätösten tekeminen ja niiden toimeenpano haastavat yrittäjän.

Tarvitaan osaamista, verkostoitumista, uusia toimintamalleja ja näkemystä mihin suuntaa omaa yritystoimintaa pitää kehittää. Myös investointeja pitää uskaltaa tehdä. Yrityksen suurin riski voikin sisältyä siihen että ei uskalleta ottaa riskejä lainkaan yrityksen kehittämiseksi.

Maatilayrityksen kehittäminen on pitkäjänteistä ja nykyisin erityisesti liiketoiminta- ja johtamisosaamista vaativaa. Taloudellisen tehokkuuden lisäksi esimerkiksi rehuntuotannossa ja maidontuotannossa asiakasvaatimukset ohjaavat yhä enemmän maatilan toimintaa. Kuluttaja haluaa tietää mitä suuhunsa laittaa. Arvot ohjaavat kuluttajan valintoja ja sen seurauksena maatalousyrittäjä säätää tuotantoprosessiaan.

Vaikka maatilan pyörittäminen onkin useimmiten yksin tai kaksin yrittämistä, niin yrittäjä tarvitsee luotettavat, tehokkaat ja osaavat kumppanit.  Kumppanuuksissa ja verkostoissa saadaan yritykseen uusin tieto ja parhaat käytännöt. Yrittäjät tarvitsevat myös vertaistukea. 

Tulevaisuus tuo tullessaan uusia mahdollisuuksia tehdä parempaa tulosta. On tartuttava tilaisuuteeseen suunnitelmallisesti ja harkiten mutta lopulta ripeästi toteuttaen. Maatilan Liiketoiminta- ja Johtamisvalmennukset tarjoavat maatilayrittäjille turvallisen alustan uusien kehittämispäätösten valmistelulle.  Tee päätös ja lähde mukaan kehittävään valmennukseen.

Olavi Koskimäki pitämässä luentoa uusille opiskelijoille Kauhavalla syyskuussa 

Teksti:
Olavi Koskimäki
Kenttäpäällikkö
Osuuskunta Maitosuomi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti