keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Perustutkintojen äärellä – Merkonomi ja datanomi –tutkinnot Suomen Yrittäjäopistossa

Perustutkinto– sana ei ehkä kuulosta kovin trendikkäältä. Mutta kaikkihan on aloitettava jostakin. Suomen Yrittäjäopistossa lähdet suorittamaan perustutkintoja henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti ja etenet sitä polkua, mikä vastaa parhaiten omiin tavoitteisiisi.  Sinun ei tarvitse enää suorittaa sitä, mitä jo osaat. Poimit henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti vain ne opinnot, mitkä nostavat osaamisesi tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimusten tasolle.

Tämä on nyt vain tällainen perustutkinto

Eräs opiskelija sanoi minulle, kun tein hänelle henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa, että ei olisi ikään uskonut lähtevänsä opiskelemaan vain perustutkintoa. Tämä vain –sana särähti korvaan. Mutta kun asiaa tarkemmin mietin, ajattelin, että näin moni varmasti ajatteleekin. Merkonomi tai datanomi -nimikkeet eivät ehkä kuulosta niin hienolta kuin korkeakouluopintojen lyhenteet tai englanninkieliset koulutusnimikkeet. Perustutkinnon suorittaminen antaa kuitenkin pohjan lähteä toteuttamaan itseäsi ja etsimään sitä juttua, mikä sinua siltä alalta kiinnostaa. Voit hakea itsellesi sitten tämän jälkeen erilaisia koulutuksia siltä erikoisalalta, mihin koet mielenkiintoa ja innostusta.

Perustutkintoihin valmistavassa koulutuksessa on tarjolla laajasti opintoja. Esimerkiksi laskutuksesta verkko-kaupan pyörittämiseen, toimistotöistä ict-tukeen ja kirjanpidosta toimistoautomaatio -ohjelmiin. Opinnoissa pääsee näkemään monipuolisesti sitä, mitä liiketalous tai tieto- ja viestintätekniikka voi pitää sisällään.  Kaikista ei tule myyjiä, toimistosihteereitä, it-tukea tai järjestelmäneuvojaa.  Oma henkilökohtainen opintopolku mahdollistaa sinulle opiskelun omien tavoitteiden mukaisesti.

Tutkinto valmiiksi, uusi ammatti

Kun kysyy opiskelijoiden koulutuksen tavoitteita, aika yleinen vastaus on, että haluaa tutkinnon ja tutkintotodistuksen. Usein osaamista opiskelijoilta löytyy paljonkin, työkokemusta monelta vuodelta, mutta tutkintotodistusta ei osaamisesta ole.

Paras palkinto ohjaustyöstä on, kun näkee opiskelijan kehityskaaren opiskelun aikana.  Opiskelijat voivat kertoa, että koulutus on kehittänyt heitä ammatillisesti, he ovat saaneet uusia näkökulmia ja työkaluja työn tekemiseen tai sitten heidän työnkuvansa on muuttunut kokonaan koulutuksen myötä.

Kun tekee päätöksen lähteä opiskelemaan, on silloin halu kehittää itseään. Tämä päätös myös vaikuttaa varmasti siihen, että on motivoitunut myös omien työtehtävien kehittämiseen, uusien mahdollisuuksien kartoittamiseen tai sitten tutkintotodistuksen saamisen jälkeen jatko-opintojen suorittaminen.

Perustutkinnot – tätä päivää

Perustutkinnot kehittyvät ja tutkintojen perusteetkin voivat muuttua. Tästä esimerkkinä merkonomi –tutkintoon tulevat uudet tutkinnon osat,  mm pankki- ja rahoituspalvelut sekä vakuutus- ja eläkepalvelut.

Verkko-opinnot ja muut nykyaikaiset menetelmät ovat perustutkinnoissa arkipäivää. Merkonomilla verkko-opintoja on tarjolla jo runsaasti ja datanomi –koulutuksessakin tämä asia kehittyy koko ajan.

Innostu, tee kivijalka valmiiksi ja lähde kehittymään Suomen Yrittäjäopistoon liiketalouden- tai tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon! Saatat yllättyä, mitä perus –sanan sisälle kätkeytyykään 

Perustutkintojen ääreltä
Taina Hietamäki, opinto-/näyttökoordinaattorip: 010 8414 090
taina.hietamaki@syo.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti