sunnuntai 6. lokakuuta 2013

KENEN TOIMESTA PYÖRÄT PYÖRIVÄT?

Suomen talouden yksi tukijaloista on kuljetusala, joka pitää pyörät pyörimässä - satoi tai paistoi.
Vähittäiskaupan pursuavat vihannes - ja ruokatiskit täyttyvät joka yö osaavien elintarvikekuljettajien toimesta.  Kuluttaja näkee vain logistisen ketjun tulokset - taustaprosessit pysyvät suurelle yleisölle piilossa.  Runko- ja jakelukalusto terminaalijärjestelmineen on logistista  täsmäketjua. Järjestelmä palvelee teollisuutta ja kauppaa tarkkojen aikataulujen puitteissa.  Metsäteollisuuden ja valmistavan teollisuuden raaka-aineiden kuljetukset hoidetaan laadukkaasti ja ajallaan usein vaikeissa olosuhteissa. Erikoiskuljetukset pyörivät ja rakentajat saavat tarvikkeensa rakennusaikataulujen puitteissa.  Kuljetuslogistiikka on elintärkeä osa Suomen kansantaloutta. Ilman sitä kansantaloutemme pysähtyisi.

Kuljetusala on pienyrittäjävaltaista. Kansallinen hyvinvointimme on riippuvainen suomalaisen kuljetusyrittäjyyden ja kuljetuslogistiikan osaajien panoksesta.  Tämän osaamisen ja ammattitaidon varmistamisen ja periyttämisen aika on nyt. Lähivuosina myös kuljetuslogistiikassa omistajanvaihdoksia on ruuhkaksi asti. Suuret ikäluokat eläköityvät, uusi yrittäjäsukupolvi on harjaantumassa haasteisiin koulutuksenkin keinoin.

TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOKSET JA UUSIEN PELISÄÄNTÖJEN PAINEET

Kuljetusala on viime aikoina ollut lainsäätäjän erityisen huomion kohteena.  Kuljetusyrittäjän harteille on jo nyt asetettu reilut 200 asetusta ja lakia, ja lisää tulee.
Tässä muutamia esimerkkejä. Asetuksella ajoneuvojen käytöstä tiellä (407/2013) säädetään  raskaiden ajoneuvojen  mitta- ja massamuutoksista. Tämän asetuksen vaikuttavuus mm. kuljetushintoihin on vielä epäselvää. Säädöksen voimaanastumiselle säädettiin onneksi viiden (5) vuoden siirtymäsäännös, mutta kasvavat mitat ja painot tulevat aiheuttamaan rasituksia Suomen  tie- ja siltarakenteille ja vaativat välittömiä korjaustoimia. 
Myös Tavarakuljetuslakia uudistettiin. Tilaajan vastuu kuljetusprosessissa kasvoi ja kuljetusten toimijoiden hyvämaineisuus punnitaan nyt tiukentuneiden lupanormien valossa. 
Tässä vain muutamia lakiuudistuksia, jotka kuljetusyrittäjän on toiminnassaan huomioitava.

TERVETULOA KOULUTUKSEEN !

Me Suomen Yrittäjäopiston kuljetustiimissä olemme sisäistäneet kuljetusalalle asetetut tavoitteet.   Kuljetusyritysten toiminnan kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen on mielestämme saavutettavissa.  Koemme yhteistyön ja kuljetusyritysten verkottumisen tärkeänä. Yhteistyön ja valmennuksen kautta uudet ideat ja mahdollisuudet voidaan ottaa käytäntöön. Tulevan lainsäädännön kustannusmuutokset on neuvoteltava kuljetussopimuksiin. Työtä ja haasteita meillä riittää!

Kutsummekin sinut, arvoisa kuljetusyrittäjä ja kuljetusalan ammattilainen, yhteistyön kanssamme. Tarjolla on alalletulokoulutusta, ammattipätevyyden jatkokoulutusta sekä yrityksen kehittämiseen suunnattuja valmenuksia.

Katso tarkemmin kotisivuiltamme www.syo.fi.

Viedään yhdessä alaa nousuun !

Juhani Salminen, yritystoiminnan kouluttaja /valmentaja
puh 050-5573655, juhani.salminen@syo.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti