keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

ONGELLA?


Meistä jokainen tarvitsee lomaa myös yrittäjä. Onko marttyyrimaista ilmoittaa, että painaa töitä 24/7? Onko henkilöllä tuolloin puute ajan hallinnan osaamista? Tämä maailma ei tule valmiiksi eikä kukaan anna ylenpalttista tunnustusta työnarkomaanille, joka pahimmassa tapauksessa ”kupsahtaa” ennen aikaisesti saappaat jalassa. Kuten sanonta kuuluu ”Kohtuudella kaikkea”, myös yrittäjyyttä. Puhun tässä kokemuksen syvällä rintaäänellä itsekin yrittäjänä toimineena ja yrittäjän vuoristorataa 35 vuotta seuranneena. 

Työnarkomanian hedelmistä sain itsekin kärsiä aivoinfarktin muodossa, josta onneksi selvisin elävänä. Tämä pysäytti ja asetti arvomaailman uudelle tasolle. Tuota ennen väistelin lomia ja pidin niitä tarpeettomina ja turhina. Aiemmin heitin lomista kyseleville, että ”mitä se loma on, jotain syötävääkö?”. Enää en ajattele näin vaan opin kerrasta, miten tärkeää on pitää lomaa katkaisemaan arjen moninaiset vaatimukset ja odotukset sekä tämän päivän hektinen oravanpyörä.

Tänä päivänä yrittäjä voi hyödyntää apua sijaisyrittäjäpalveluista tai antamalla nuoremmalle sukupolvelle vastuuta tai kerta kaikkiaan ottamalla hetkellisen irtioton arjen pyörityksestä. Samaan hengenvetoon on toki todettava, että kaikilla toimialoilla edellä luetellut toimet eivät ole aina yksinkertaisia järjestää, mutta asiat voidaan ratkaista aina niin haluttaessa. Onko yrittäjällä halua ja tahtoa ratkaista asiaa vai tunteeko hän itsensä korvaamattomaksi? Luottamalla toisten työpanokseen ja antamalla luvan itselleen myös lomailuun, tuo se yrittäjällekin lisää jaksamista yrittäjyyden vuoristorataan. Otetaan vaihteeksi rennosti ja lomaillaan ilman stressin painolastia ja nautitaan Suomen suvesta.

Kaisu
Kaisu Aro on vararehtori
Suomen Yrittäjäopistolla
kaisu.aro(at)syo.fi
p. 050 313 1912

Tutustu sivuihimme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti