torstai 7. kesäkuuta 2012

Mihin tarinaan sinä tänä kesänä osallistut?


7-vuotias Ville matkusti perheensä kanssa kesälomalla viikoksi Välimeren rannalle, kävi Helsingissä Korkeasaaressa ja Linnanmäellä. Lisäksi hän vietti pari viikkoa mummolassa Seinäjoen Ylistarossa. Kun Ville syksyllä aloitti koulun ja häneltä kysyttiin, mikä oli kesälomassa parasta vastaus oli: Wanhan Markin kukko! Kyseessä ei ollut ruoka vaan Ville oli kesällä vieraillut mumman kanssa Ylistaron Wanhan Markin eläinten vanhainkodilla. Tarinan opetus ei ole se, että massaturistikohteet olisivat turhia tai huonoja, vaan se että tavanomaisesta poikkeavat tarinat jäävät parhaiten mieleen.

Tarinat ovat osa matkailutuotetta. Parhaat tarinat koskettavat, vaikuttavat moneen eri aistiin eikä niitä ole tehty liian vaikeiksi tai monimutkaisiksi. On tärkeää että asiakas saa kokea olevansa itse osa tarinaa. Tuorein esimerkki tästä on Särkännimen kesän uutuus AngryBirds Land. Tässä tuttu tarina on tuotu uuteen paikkaan ja muutettu toiminnaksi joka kattaa sekä fyysisen että myös virtuaalisen ulottuvuuden. Asian voi ajatella myös niin, että jo olemassa oleva tarina nostetaan ja tuotteistetaan matkailun käyttöön. Näin on tehty edellistä esimerkkiä pienemmässä mittakaavassa mm. monessa kylämatkailukohteessa.

Peräseinäjoen kylämatkailutoimijat palkittiin juuri Etelä-Pohjanmaan Matkailupalkinnolla. Kylä on sitkeästi vuosien ajan rakentanut omaa tarinaansa. Mukana ovat olleet alueen yritykset, yhdistykset ja julkinen sektori. Helposti tällaista tarinaa ei saada aikaiseksi. Se vaatii selkeää suunnitelmallisuutta, yhteistyöhalua ja osaamista. Se vaatii myös sitoutumista yhteistyöhön. Peräseinäjoen Kylämatkailun kehittämistyön pohjana on ollut kylämatkailuvastaavan laatima liiketoimintasuunnitelma. Tämä suunnitelma laadittiin osana Yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa Suomen Yrittäjäopistolla. Keskeistä tässä pohjatyössä mielestäni on se, että toiminnalle on asetettu visio ja siihen on sitouduttu. Kun tiedetään mihin halutaan mennä, on matkaa helpompi käsikirjoittaa. 

Suomi on täynnä upeita matkailutarinoita. Itse aion tänä kesänä osallistua oman maakuntani matkailutarinoihin. Aion viettää päivän PowerParkissa, tehdä parin päivän pyöräilyreissun lakeuksilla, osallistua kulttuuriristeilylle Seinäjoella - Lentäjien Juhannukseen on nyt viimeistään osallistuttava! Koska rahat ja aika eivät ole menneet matkustamiseen, jää vielä resursseja tehdä extempore-päivämatkoja esim. maakunnan kesäteattereihin ja muihin kohteisiin tai vaikka rullaluisteluun Peräseinäjoen maalaismaisemissa.
Matkailuyritykset ovat talven aikana kehittäneet paljon uutta, nyt on meidän matkailijoiden aika poimia näitä hedelmiä. Millaisen matkailutarinan osana Sinä haluat tänä kesänä olla?

Aurinkoista matkailukesää!
Suski Kulmala
Susanna Kulmala on tutkintokoordinaattori
Suomen Yrittäjäopistolla


susanna.kulmala(at)syo.fi
p. 010 841 4033

Tutustu sivuihimme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti