maanantai 7. toukokuuta 2012

Voiko pohjalaista yrittäjää neuvoa?


Yrittäjyyden alan tutkintojen tuorein tulokas, yritysneuvojan erikoisammattitutkinto, on vielä monelle tuntematon juttu. Joukko kokeneita yritysneuvojia päätti ottaa haasteen vastaan, selvittää mistä oikein on kysymys ja suorittaa tutkinnon. Ryhmän ensimmäinen kokoontuminen pidettiin toukokuun alussa Seinäjoella. 

Konkarien miehittämän ryhmän osallistujat työskentelevät tyypilliseen tapaa hyvin erilaisissa organisaatioissa ja useilla erilaisilla ammattinimikkeillä. Osa tekee työtään julkisissa organisaatioissa, osa yksityisissä yrityksissä tai kolmannen sektorin palveluksessa. Yhteistä osallistujille on kuitenkin se, että kaikki neuvovat ja auttavat yrityksiä niiden liiketoiminnassa. Joku ryhmästä tosin esitti epäilyksenään, että pohjanmaalla kaikki on toisin: pohjalainen yrittäjä kun ei oikein sulata neuvomista.

Yritysneuvojatutkinto on suunnattu nimenomaan kokeneille yritysneuvojille. Suomen Yrittäjäopisto onkin lähtenyt liikkeelle siitä, että tutkinnon suorittajilla on jo valmiiksi vahva yritysneuvonnan ammattitaito ja osaaminen. Pitkää valmistavaa koulutusta ei ole lähdetty rakentamaan, vaan osallistujat voivat täydentää osaamistaan tarvittavalla täsmäkoulutuksella. Seinäjoen porukka esimerkiksi havaitsi jo ensimmäisenä päivänä, että ryhmällä on yhdessä valtava määrä osaamista. Yksi on talouden ammattilainen, toisen vahvuus taas on markkinointipuolella tai laadun kehittämisessä, lisäksi ryhmästä löytyy julkisten neuvontapalveluiden osaajia. Osaamisen lisäämisessä voidaan hyödyntää myös ryhmästä löytyvää osaamista ja jakaa sitä.

Miksi ihmeessä kokeneen yritysneuvojan sitten kannattaa lähteä suorittamaan tutkintoa? Yritysneuvojan erikoisammattitutkintoa voisi ajatella sertifikaattina omasta osaamisesta. Tutkintoa suorittaessa voi selvittää riittääkö oma osaaminen vai tuleeko sitä vielä koulutuksella lisätä.  Toisaalta tutkinto on myös erinomainen keino oman työn, oman organisaation tai verkoston toiminnan kehittämiseen.

Miten Seinäjoen ryhmän tutkintosuoritusten sitten kävi? Se selviää vuoden päästä keväällä. Alku ainakin näytti lupaavalta, niin osaava ja innokas joukko koulun penkkiä oli kuluttamassa!


Anu Viherä,
koulutuspäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti