maanantai 20. kesäkuuta 2016

Kohtaaminen kutittaa unelmiaYrittäjyys sopii uteliaille. Matkalla yrittäjyyteen pitää uskaltaa kohdata itsensä, osaamisensa ja haasteensa. Pitää uskaltaa avata suunsa, altistua uusille ihmisille ja ajatuksille. Pitää pystyä ajattelemaan asiakkaan lailla.
Kun tuleva yrittäjä vielä hakee vielä muotoa toiminnalleen, on oikea hetki kääntyä ympäröivän maailman puoleen. Siitä kasvaa, mistä vähän kirpaisee tai kutittaa.


Suomen Yrittäjäopiston Kokkolan Nuortenyrittäjyyspajan valmennettavien Uuden yrittäjyyden verkostoitumispäivän idea syntyi sekin eräästä kohtaamisesta. Nuorten yrittäjyysvalmennuksessa on kuukauden aikana edetty omista ajatuksista ryhmän kanssa jakamiseen ja pallotteluun, laajennetaanpa siitäkin hieman.


Verkostoitumispäivässä ensimmäiset ulkopuoliset asiantuntijat kuulevat pajalaisten ideoita. Kohtaamolla leijuu kahvin tuoksu, sämpylät on pakattu tarjolle ruskeisiin aukikääräistyihin paperipusseihin. Moni tekee tänään ensimmäistä kertaa pitchaamista ja oman esiintymisen ajoittamista kolmeen minuuttiin. Osallistujia toki vähän jännittää.


Muotoilija Eeva Välikangas-Yli-Koskella on tuoreessa muistissa aivan alkuvaiheen jännä ja vaativakin ajattelutyö. Uuden yrittäjyyden verkostoitumispäivän osallistujat kuuntelevat tarkkaan Eevan matkaa yrittäjäksi, tarinaa parittomista sukista syntyneistä hahmoista, ymmärryksestä luopua ylianalysoinnista ja kehotuksia alttiiksi asettumisesta.


Kuoseja ja designtuotteita suunnitteleva Eeva mainitsee exceleitä ja toimistorutiineita sisältävät ´kauhumaanantait´ luovan työn vastapainona. Tuotteiden valmistamisen prosessien kehittäminen ja Pinterest-tili ovat tällä hetkellä opettelun ja hiomisen kohteena.


Hörähdyksen kuulijoissa aiheuttaa mörkö nimeltä Konkurssi: lapsena Eevan ajatukset laukkasivat aikuisten puheita kuullessa pörröiseen mörköön, joka varmaan tulisi ovesta ja veisi barbit. Välikangas-Yli-Koski kannustaa mörkötarinoista huolimatta ja ehkä juuri siksi laittamaan itsensä alttiiksi muukalaisille. Verkostoituminen on mörköjen torjuntaa. Kohtaaminen kutittaa unelmia heräämään ja vahvistumaan. Itse ei aina keksi ratkaisua tai näe parasta reittiä. Omat vahvuudet tunnistaa vähitellen. Pikku jutut ruokkii toista.


Kokkolan Kohtaamolla järjestetty päivä mahdollisti nuorten yrittäjyyspajalaisille monta asiaa:
  • kuuntelemisen
  • kuulluksi tulemisen
  • oman itsensä ylittämisen
  • palautteelle altistumisen kokemuksen ja uusien näkökulmien saamisen
  • verkostoitumisen
  • voimaantumisen ja itseltään uusien kysymysten kysymisen
Välikoski-Yli-Koski mainitsi ryhmälle, että ”Yrittäjyydessä on hienoa se, että voi mennä työpäivän jälkeen kotiin ja todeta: tänään ylitin itseni ja opin uutta.”. Kohtaamon päivässä altistuminen ja oppiminen toteutui rennossa ilmapiirissä.


Pitchaus ja sen jälkeinen keskustelu antoi kokkolalaisille rohkeutta, uskoa, intoa ja neuvoja. Kohtaaminen oli palautteen mukaan ryhmälle varsin vapauttavaa: ideani kantaa ja kasvaa, minkäänlainen mörkö tai mörökölli ei tullut ja vienyt vaan sain kannustusta ja mietittävää.
Päivän ajan yritysesittelyitä kuunnelleet asiantuntijat tiivistivät yrittäjyyteen matkalla oleville valmennettaville erityisesti kaksi ohjetta:


Aina kannattaa kysyä. Mieti tarkkaan, kuka asiakkaasi on.


Olemassa oleva elinkeinoelämä ja organisaatiot voivat kutsua kohtaamaan. Uusi yrittäjyys tarvitsee monenlaisia tukijoita syntyäkseen ja muuttamaan oletuksia tiedoksi. Kohtaaminen on vuorovaikutusta:


“Stand often in the company of dreamers: they tickle your common sense & believe you can achieve things which are impossible.” Mary Anne Radmacher


Pajoja alkaa yli kymmenen syksyllä 2016. Kannustamme Seinäjoen, Lapin, Helsingin, Joensuun, Turun, Kuopion, Lappeenrannan, Mikkelin, Äänekosken ja Satakunnan sekä muiden alkavien pajojen alueiden yrittäjäosaajia ja organisaatioita kutsumaan oman alueensa nyppiläisiä kohtaamaan. Vierailijaksi voi myös ilmoittautua.


Pajan ajatukseen kuuluu mentorin hankkiminen. Kannustamme vuorovaikutuksesta kiinnostuneita ilmoittautumaan mentoreiksi. Tietoa tästä löytyy nettisivultamme.


Nuorten yrittäjyyden kesäpäivä järjestetään Porissa 15.7. Iltapäivään ovat tervetulleita koko Suomen nyppiläiset sekä alueen nuorkauppakamarilaiset sekä Yrittäjien nuoret jäsenet ja muut kiinnostuneet. Ilmoittautuminen on auki 30.6. saakka, mahdollisia vapaita paikkoja voi tiedustella katja.myyrylainen@syo.fi.


Kiitos, että saimme kuulla liikeideanne. Kiitos TE-toimiston, Kosekin ja Firmaxin väelle. Menestystä, rohkeutta ja pitkäjänteisyyttä tulevaan kaikille pajalaisille Kokkolassa & ympäri Suomen!


Katja Myyryläinen
Nuorten yrittäjyyspajat
tiedotus- ja markkinointikoordinaattori


Asiantuntijoita paikalla 10.6.2016 Kohtaamolla oli kymmenkunta. TE-toimiston aloittavien yrittäjien palveluiden Irma Liedes, Kohtaamon projektipäällikkö Essi Myllylä ja Nuorten yrittäjyyspajojen tiedotus- ja markkinointikoordinaattori Katja Myyryläinen kuulivat yrittäjyysvalmennettavien ideoita Kokkolassa.

 

Nuorten yrittäjyyspaja (NYP)
Nuorten yrittäjyyspaja on valtakunnallisesti toteutettava yrittäjyysvalmennuskonsepti, joka vuodenvaihteeseen mennessä tullaan tekemään 30 kertaa eri ELY-keskusten alueilla. Tilaaja on työ- ja elinkeinoministeriö ja toteuttaja Suomen Yrittäjäopisto. Tehokas 8 viikon paja ja puolen vuoden seurantajakso teemapäivineen on suunnattu työttömille tai työttömyysuhan alaisille alle 30-vuotiaille.
http://www.syo.fi/kesapaiva
https://www.facebook.com/yrittajyyspaja
Kohtaamo
Kohtaamo on yrittäjien yhteinen työtila. Kohtaamoa ylläpitävä Kokkolanseudun Kehitys KOSEK on yksi aloittavan yrittäjän luontaisista asiantuntijaverkoston toimijoista. Kohtaamolta voi vuokrata työpisteen jatkuvaan käyttöön tai esim. neuvotteluhuonetta tuntihinnalla.
http://www.kohtaamokokkola.fi/index.php/etusivu/
 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti