keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Maatilayrittäjät pohjoisessa


”Me Suomen Yrittäjäopistossa olemme toimineet yli 40 vuotta työssäkäyvän aikuisen kumppanina yrittäjyyden, liiketalouden ja kaupan sekä tietotekniikan osaamisen kehittämisessä. Palvelemme yrittäjiä ja yritysten avainhenkilöitä, tarjoamalla koulutus- ja kehittämispalveluita valtakunnallisesti”.

Edellä mainittu teksti on suora lainaus Suomen Yrittäjäopiston internetsivulta. Käytännössä olemme pohjalaiseen tapaan olleet sanojemme takana. Tästä on yhtenä osoituksena Tervolassa tämän vuoden keväällä alkanut maatilayrittäjien liiketoimintavalmennus.

Mikä saa pohjoisen maatilayrittäjät lähtemään liiketoimintavalmennukseen? Ensinnäkin liiketoimintavalmennuksesta oltiin todella kiinnostuneita. Koulutukseen ilmoittautui alkujaan 20 opiskelijaa ja kesän aikana on tullut muutama lisää. Pohjoisessa välimatkat ovat pitkiä: kauimmaiset opiskelijat tulevat 160 kilometrin päästä päiväksi opiskelemaan. Motivaation täytyy olla kohdallaan.

Myös pohjoisessa rakennetaan paljon uusia navetoita sekä suunnitelmia uusien navetoiden rakentamiseksi tehdään jatkuvasti, jolloin tuotanto useimmiten laajenee ja jopa moninkertaistuu. Tarvitaan paljon uutta osaamista ja ison kokonaisuuden hallintaa. Yrittäjät ovatkin lähteneet hakemaan uutta oppia ja valmistautuvat muutokseen hyvissä ajoin tai muulla tavoin haluavat kehittää nykyistä toimintaansa ja saada uutta tietoa. Hyvä, sillä elämme jatkuvan muutoksen alla ja tilakokonaisuus tarvitsee jatkuvasti uutta osaamista ja tuotannon hallintaa.

Pohjoisen maatilayrittäjät ovat oivaltaneet keinon tavoittaa muita yrittäjiä osallistumalla liiketoimintavalmennukseen.  Tämä kokoaa yrittäjiä laajalta alueelta, jolloin tavataan samanhenkistä porukkaa.  Tällä on suuri merkitys uusien verkostojen luomisessa: lähipäivien aikana yrittäjät keskustelevat sekä ideoivat keskenään ja yhteistyössä on voimaa. Yhteiset koulutuspäivät poissa tilan arkirutiineista ovat panostusta myös henkiseen hyvinvointiin. Keskustelut samanhenkisten yrittäjien kanssa vahvistavat omia näkemyksiä sekä luo uusia ajatuksia ja toimintaa.

Tämän päivän maatalous on yritystoimintaa ja vaatii paljon yrittäjiltä. Pohjoisen yrittäjiltä ehkä vielä enemmän luovuutta, mielikuvitusta ja pitkäjännitteisyyttä, jotta selviää kovissa olosuhteissa sekä pystyy toimimaan pitkistä etäisyyksistä huolimatta.

Julkisuudessa puhutaan paljon ruoan alkuperästä ja vannotaan suomalaisen puhtaan ruoan nimiin. Pohjoisen viljelijät myös toimivat käytännössä tämän eteen kehittämällä tilakokonaisuuksia ja panostamalla omaan osaamiseensa sekä tätä kautta panostavat myös omaan hyvinvointiinsa. Usko suomalaiseen, laadukkaaseen ruoantuotantoon pohjoisessakaan ei horju.

Syoagri-tiimin puolesta,
Mikko Väntänen

Mikko Väntänen on yritystoiminnan
kouluttaja ja konsultti Suomen
Yrittäjäopistolla.mikko.vantanen(at)syo.fi
p.040 564 9826

Tutustu koulutukseen tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti