keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Näin minusta tuli verkko-opettaja


Voiko verkossa oppia videoiden avulla? Millaisia oppimistulokset ovat verrattuna perinteiseen luokkaopetukseen?

Muistan omat kärkevätkin ajatukseni silloin kun kerrottiin, että nyt seuraavaksi Office-koulutukset viedään verkkoon. Minä perinteinen estradiesiintyjä ja luokassa opettava opettaja, opettaisin verkossa.

Koska ajatus oli minulle uusi ja koko opetustapa pitäisi miettiä uudelleen, haasteetkin kasvoivat todella suuriksi. Tekisinkö millaisia videoita? Mikä olisi videon oikea kesto? Kuinka saisin videoista kokonaisuuden? Kuinka ohjaisin opiskelijoita? Kysymyksiä oli paljon ja vastauksia oli todella hankala löytää. Sitten se oma ääni, joka kuulosti videoilla aivan joltain muulta kuin minun ääneltäni. Huomasinkin sen, että videoiden tekemisestä ei tule yhtään mitään, jos et hyväksy omaa ääntäsi.
 
Lähde siis siitä, että oma ääni on juuri se mikä se on. Tee videoista riittävän lyhyitä ja käsittele yksi kokonaisuus yhdellä videolla. Tee kokoavia harjoitustehtäviä video-osioiden väliin ja loppuun kaiken kokoava oppimistehtävä. Hyödynnä sanallisia tehtäviä, sillä silloinhan oppiminen mitataan, kun osataan soveltaa opittua asiaa. Muista ohjeistuksen merkitys.
 
Ensimmäiset verkossa toteutettavat kurssit olivat aluksi tarkan seulan alla. Seurasin opiskelijoiden edistymistä ja oppimistuloksia ja vertasin niitä luokkaopetuksessa olleiden opiskelijoiden tuloksiin. Mitä ihmettä oppimistulokset olivat samalla tasolla ja osin korkeammallakin. Palautteista sain lukea, että oli tosi hyvä juttu, että sen vaikean asian pystyi videoilta katsomaan useamman kerran, videothan eivät verkossa kulu. Olisiko luokassa siihen mahdollisuus? Muut odottaisivat, kun yhdelle tai useammalle opetettaisiin asia uudelleen ja taas uudelleen.
 
Jos itse mietit opettamista verkossa, niin tartu asiaan uutena haasteena. Käytä suunnitteluun ja toteutukseen riittävästi aikaa. Tulokset varmasti yllättävät positiivisesti.
 
Jos taas mietit opiskelua verkossa toteutettuna, niin ota haaste vastaan, verkossakin voi oppia.

Minna toimii kouluttajana sekä ohjaajana mm liiketalouden perustutkinnossa, jonka valmistavan koulutuksen pystyy  suorittamaan kokonaan verkossa: https://www.syo.fi/aikuiskoulutus/liiketalous/merkonomiksi-verkossa


Minna Paukku
IT-kouluttaja
minna.paukku@syo.fi

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti