perjantai 28. marraskuuta 2014

Tarjoaako Musta perjantai Suomessa krääsättömän joulun?

Amerikkalainen shoppailu- ja alennuspäivä Black Friday eli Musta perjantai vaikuttaisi olevan tulossa myös Suomeen. Black Friday on Yhdysvalloissa järjestetty perinteisesti kiitospäivän jälkeen, eli näin marraskuun viimeisenä perjantaina. Tuolloin kaupat ovat tarjonneet pidempien aukioloaikojen lisäksi asiakkailleen tuntuvia alennustarjouksia.

Suomessa Luontoliitto kehottaa tänään ”Älä osta mitään” –päivänä pohtimaan kulutuskäyttäytymistämme ja sen vaikutuksia ympäristöön. Tämän vuoden päivän tavoitteena on hillitä joulukrääsän hamstraamista.

Mustan perjantain vietto on näkynyt pienesti jo Suomessa. Tänä aamuna on sähköpostiin tupsahdellut useampia tarjouksia ”Black Friday” –otsikolla; kertoipa joku palvelimensakin kaatuneen asiakasryntäyksen alla. Epäilen, että ÄOM-päivän tiimoilta tapahtumia taitaa olla enemmänkin.

Yhdysvalloissa tämä päivä on yksi vuoden vilkkaimmista ostospäivistä. Ihmiset ovat jonottaneet kauppoihin pääsyä jo kukonlaulun aikaan ja kuluttavat hövelisti tämän perjantain aikana kymmeniä miljardeja dollareita. Jenkkilässä Musta perjantai on myös suosittua televisioviihdettä, sillä tv-kanavat lähettävät suoraa kuvaa ostosparatiiseista, joissa ihmiset kilvan vyöryvät alennettujen tuotteiden – krääsänkin – kimppuun. Pikainen kierros kaupungilla vakuutti kuitenkin, ettei Mustan perjantain villitys ole vielä saanut vastaavaa jalansijaa Suomessa. Televisiokamerat voidaan siis Suomessa pitää tänään suunnattuna muualle. Meillä Musta perjantai näkyykin tänä vuonna lähinnä kansainvälisissä verkkokaupoissa.

Merkkaa ensi vuoden marraskuun viimeinen perjantai mustalla kalenteriisi ja hyödynnä se bisneksessäsi ensi vuonna. Teemana voisi suomalaisilla yrittäjillä olla vaikkapa "Älä osta krääsää mustana perjantaina!"

Mustasta perjantaista kirjoitti,

Kati Mattila
kati.mattila(at)syo.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti