tiistai 21. tammikuuta 2014

Yrittäjä, muistathan tarjota asiakkaalle kuittia!


1.1.2014 astui voimaan laki kuitintarjoamisvelvollisuudesta käteiskaupassa. Lakia sovelletaan kaikilla toimialoilla toimiviin elinkeinonharjoittajiin, jos tilikauden liikevaihto on enemmän kuin 8 500 euroa.

Poikkeukset, joihin lakia ei sovelleta:
-    automaatista tapahtuvaan myyntiin
-    arpajaislainsäädännössä tarkoitettuun toimintaan
-    markkina- ja torikauppaan ulkotiloissa, lukuun ottamatta alkoholijuomien vähittäismyyntiä ja anniskelua
-    sähköiseen kaupankäyntiin, laskun maksamiseen ja muihin sellaisiin maksutilanteisiin, joissa ostaja voi   itsenäisesti maksaa tavaran tai palvelun ilman elinkeinonharjoittajan läsnäoloa

Kuitin muodon suhteen on monia vaihtoehtoja: se voidaan tehdä käsin, tulostaa tai tuottaa sähköisesti. Laissa määritellään myös käteiskuitin tietosisältö. Kuitissa tulee olla seuraavat tiedot:
-    elinkeinonharjoittajan nimi, yhteystiedot ja y-tunnus
-    kuitin antamispäivä
-    kuitin tunnistenumero tai muu yksilöivä tieto
-    myytyjen tavaroiden määrä ja laji sekä palvelujen laji
-    tavaroista tai palveluista suoritettu maksu ja suoritettavan arvonlisäveron määrä verokannoittain taikka  arvonlisäveron peruste verokannoittain

Tätä kuitintarjoamisvelvollisuutta valvoo verohallinto ja poliisi, jotka voivat määrätä yrittäjälle laiminlyöntimaksun. Tuon maksun määrä on 300 - 1000 euroa riippuen menettelyn laadusta ja toistuvuudesta, sekä tavaran tai palvelun arvosta.
Kirsi Övermark
yritystoiminnan kouluttaja

 p. 010 8414 079
 kirsi.overmark(at)syo.fi


Lisätietoja:

Finlex, Laki kuitintarjoamisvelvollisuudesta käteiskaupassa: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20130658

Verohallinto, Kuitintarjoamisvelvollisuus astuu voimaan 1.1.2014: http://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tiedotteet/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Kuitintarjoamisvelvollisuus_astuu_voimaa(30519)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti