perjantai 21. joulukuuta 2012

Suomen Yrittäjäopiston 45-vuotisjuhlan kynnyksellä


Ensi vuonna Suomen Yrittäjäopisto täyttää 45 vuotta. Kauhavan päättäjät tekivät helmikuussa 1968 rohkean päätöksen Yrittäjäopiston perustamisesta. Olihan kyse maamme oloissa aivan uudentyyppisestä oppilaitoksesta. Eteläpohjalaisten maakunnallisten vaikuttajien toimesta yrittäjäkoulutusideaa oli ryhdytty viemään määrätietoisesti eteenpäin. Hankkeen vauhdittajana oli eittämättä jo pitkään Etelä-Pohjanmaalla – ja erityisesti Kauhavan ja Härmäin seudulla tiedostettu tarve tukea koulutuksen keinoin pienten ja keskisuurten yritysten omistajia ja johtohenkilöstöä.  Aluehan tunnettiin jo tuolloin maan merkittävimpänä pienteollisuusalueena.

Varsin ripeästi saatiin synnytettyä maamme ensimmäisen yrittäjäkoulutuksen tavoitteet ja opetusohjelma. Valtioneuvosto hyväksyi Pohjanmaan Yrittäjäopiston syksystä 1971 alkaen liikealan erikoisoppilaitokseksi. Koulutusta järjestettiin tuolloin yhden lukuvuoden mittaisilla yrittäjän peruskursseilla sekä lyhyemmillä täydennyskoulutuskursseilla. Peruskursseilla pyrittiin antamaan valmiudet oman yrityksen perustamiseen tai jo toimivan yrityksen jatkamiseen ja kehittämiseen.  1970-luvun lopulla aloitettiin myös ensimmäinen etäopiskeluperiaatteella toteutettu yritysjohdon perusvalmennus. Opiskelijoilla oli tuolloin oma tai vanhempien omistama yritys tai he perustivat pian koulutuksen jälkeen oman yrityksen. Alusta lähtien oli ilmeistä, että yrittäjäkoulutuksen tarve oli merkittävä ja opiskelijat tulivatkin koulutuksiin kaikkialta Suomesta.

Tänään Suomen Yrittäjäopistolla on lähtökohdiltaan samat tavoitteet kuin 45 vuotta sitten – keskeisimpänä erityisesti halu turvata pienten yritysten toimintaedellytykset toimintaympäristössä tapahtuvissa muutostilanteissa. Keinoina valmennus ja ohjaus yrittäjän rinnalla, ja viime vuosina konkreettisesti itse yrityksissäkin.

Menneet vuodet ovat opettaneet, että toiminnan painopisteen tulee olla tässä päivässä ja huomisessa. Eilisen haikailuun ei kenelläkään ole varaa – muutokset vyöryvät eteemme sellaisella vauhdilla, että paikoilleen ei voi jäädä kukaan.

Pysyäksemme kehityksen vauhdissa mukana on meiltä kaikilta löydyttävä halua ja valmiuksia oppia uutta.  Me Yrittäjäopistossa uskomme koko henkilökunnan voimin vahvasti, että osaamisen kehittäminen antaa etumatkaa alalla kuin alalla. Vuoden 2013 ovella lupaan, että oman henkilöstömme osaaminen on ajan tasalla. Uskon, että näin voimme parhaiten auttaa asiakkaitamme eri puolella Suomea.

Haluan toivottaa kaikille rauhallista joulunaikaa ja ammatillisen kasvun vuotta 2013!

Lea Puotinen
vararehtori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti