tiistai 13. syyskuuta 2016

Kuljetusalalla pyörät pyörii -mietitään uusia vaihtoehtoja osaamisen kehittämiseen

Kuljetusbarometrien valossa kuljetusyritysten liikevaihdon kasvu on alkanut, mikä yleensä merkitsee tavaravirtojen lisääntymistä, sekä taantuman taittumista noususuuntaan. Kuljetettavan tavaramäärän nousun voi havaita maanteillä lisääntyneinä kuorma- ja yhdistelmäajoneuvoina, jonka jo tuossa kesän aikana myös laitoin merkille.

 Yrittäjäksi tai esimieheksi kuljetusalalle

Juuri tulevan nousukauden alla onkin hyvä miettiä omaa kouluttautumistaan. Lähtisinkö yrittäjäksi kuljetusalalle, josta kuljettajana on kertynytkin jo vuosien kokemus vai olisiko minussa sittenkin esimies ainesta? Tällaisia asioita varmasti monen mielessä liikkuu, kun illat pitenevät ja ulkona raittiissa ilmassa vietetty aika kaikilla lyhenee.

Suomen Yrittäjäopisto järjestää Seinäjoella ja Hämeenlinnassa syksyn aikana tavaraliikenneyrittäjäkoulutukset, jotka antavat hyvät valmiudet osallistua Liikenteen turvallisuusviraston järjestämään tutkintoon. Paljon puhutaan liikennekaaren tuomasta helpotuksesta tutkintoon osallistumisessa. Eli pakollinen koulutusvaatimus poistuisi. Kuitenkin monet koulutuksessamme mukana olleet ovat kertoneet, etteivät olisi ikinä läpäisseet tutkintoa ilman valmistavaa koulutusta.

Tutkintovaatimushan on EU:n laajuinen. Kuitenkin koulutuksen tarkoitus on antaa eväitä kuljetusyrittäjän taipaleelle, eikä valmentaa pelkkää koetta varten. Tulevaisuudessa sitten ehkä voimaan tulevan uuden lain myötä voimme tarjota asiakkaillemme paremmin kohdennettua koulutusta juuri niihin asioihin joihin apuja tarvitaan. Liikennekaaren ensimmäisen vaiheen pitäisi tulla voimaan 1.1.2017.

Kuljetusalan työnjohtaja koulutus alkaa Seinäjoella ensi vuoden tammikuussa. Tutkinnonperusteet ovat tulleet voimaan 1.8.2015 ja olemme muutaman muun koulutusten tarjoajan joukossa saaneet tälle tutkinnolle järjestämisoikeudet Opetushallitukselta. Koulutus on alun perin työelämälähtöinen ja on tehty täyttämään teknikkokoulutuksen loppumisen jättämää aukkoa lähiesimiehistä kuljetusalalla. Tässä olisi väylä uralla eteenpäin pyrkivälle kuljettajalle, jolla on jo pitkä kuljetusalan kokemus. Tai yhtä hyvin koulutukseen voi lähteä alaa vaihtava henkilö, jolla on tiedossa työharjoittelu tai työpaikka kuljetus- tai logistiikka alalta.

Tällaisilla askelmerkeillä kohti uutta alkanutta syksyä.

Turvallisia kilometrejä kaikille – niin koulutiensä aloittaneille ekaluokkalaisille, sekä meille vanhemmillekin tienkäyttäjille.

 
Toivottaen

Juha Säippä
yritystoiminnan kouluttaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti