tiistai 12. syyskuuta 2017

Esiinny luonnollisesti videolla


Vaikka videolla on tärkeää keskittyä varsinaiseen kyseessä olevaan aiheeseen, suuremman huomion vie kuitenkin sanaton viestintäsi ja äänenpainosi. Albert Mehrabianin luoma 7 – 38 – 55 -sääntö kiteyttää sanattoman viestinnän merkityksen: fyysinen olemuksesi merkitsee 55% viestinnästäsi, äänenpainosi 38% ja sanasi ainoastaan 7%.



Seuraavien vinkkien avulla kiinnität katsojan huomion oikeisiin asioihin. Katsekontaktilla on erityisen tärkeä merkitys katsojan huomion kiinnittämisessä puhujaan. Katso puhuessasi suoraan kameran linssiin. Videolla huomaa melko nopeasti, mikäli katse harhailee tai katsot kameran ohi. Kameran napittaminen saattaa aluksi tuntua kummalliselta, mutta se näyttää kuitenkin kaikkein luonnollisimmalta, katso siis rohkeasti kameraan.



Vältä kuvaamasta itseäsi liian ala- tai yläviistosta, sillä nämä kuvakulmat voivat välittää ylimielisen kuvan. Hyvä korkeus kameralle on kasvojen kanssa samalla tasolla tai jopa vähän yläkulmasta, silmien tasolla.



Kuvataustaksi on syytä löytää rauhallinen ja hyvin valaistu paikka, jossa voit puhua ilman taustahälyä. Mieti myös, mitä haluat taustalta näkyvän katsojillesi.



Ylimääräinen heiluminen ja kameran liikkuminen vievät voimaa sanomaltasi. Liian jäykäksi ei kannata jähmettyä, vaan ryhdikäs ja luonnollinen asento toimii parhaiten. Käsien käyttöön on syytä myös kiinnittää huomiota. Jokaisella meillä on myös maneereja, kuten silmien räpyttely, kulmien nostelu, hiusten harominen jne. Tiedosta ja tarkastele maneerejasi sekä pohdi ovatko ne liian häiritseviä viestin välittymisen kannalta. Kaikki maneerit eivät ole pahasta ja liittyvät kiinteästi omaan viestintääsi ja tekevät siitä persoonallisen.



Vaikka videolla esiintymisessä on monta asiaa huomioitavana, tärkeintä on säilyttää luonnollisuus kameran edessä ja viestiä asia niin kuin kertoisit sen parhaalle ystävällesi.


Lisää vinkkejä esiintymiseen Esiinny vakuuttavasti -verkkokaupan koulutuksesta:
https://kauppa.syo.fi/liiketalouden-ja-kaupan-koulutukset/esiinny-vakuuttavasti


Tiina Rintamäki
yritystoiminnan kouluttaja
tiina.rintamaki@syo.fi
@RintamakiTiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti