keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Ohjelmoinnin ja ohjelmistosuunnittelun näkymiä


Ohjelmistosuunnittelu elää Suomessa jatkuvaa muutoksen ja murroksen aikaa. Softakehityksen ulkoistamisesta ja jopa maasta viennistä on palattu ainakin jossain määrin takaisin siihen, että kriittisten sovellusten kehitys pidetään itsellä tai ainakin hyvin lähellä muuta ydinosaamista. Perinteisten koodareitten tarve kuten myös työpaikat eivät näillä näkymin ole suuremmin kasvamassa, joskin Rovion ja Nokian liiketoimintojen aikaansaannokset jonkinasteista tarvetta ovatkin luomassa. Pelipuolella suomalainen osaaminen on aina ollut hyvää kauppatavaraa, mobiilipuolella tulevaa tarvetta on hyvin vaikea ennakoida. Jos puhelinlaitteiden windows-ohjelmointi pääsee vauhtiin oikein tosissaan, myös sinne on työpaikkoja varmasti Suomeenkin tulossa.  Täytyy vaan muistaa, että silloin ohjelmistokehityksessä on tarjoajia ja tekijöitä erittäin runsaasti ympäri maailman.
Tämän päivän tyypillinen ohjelmistosuunnittelu onkin enemmän tai vähemmän sulautettujen sovellusten hyvinkin pitkälle vietyjä kokonaisuuksia. Erilaiset laite- ja järjestelmäohjaukset työllistävät perinteistä ohjelmoijaväkeä yhä enenevässä määrin, varsinkin kun ylempi ohjaus yhä enemmän sulautuu logiikkaohjausten ja niiden ohjelmistojen kanssa.  Toisaalta kasvua on nähtävissä myös puhtaissa ohjelmistoprojekteissa, esimerkkeinä vaikkapa erilaiset tilitoimistosovellukset tai vaikkapa liikenteen varaosakaupan ja varastoinnin hallinnassa.  Kyse on siis siitä, että nykypäivänä ohjelmistoja tarvitaan kaikilla aloilla tuki- ja ylläpitotoiminnoissa tehokkuutta lisäämässä. Informaation lisääntyessä räjähdysmäisellä tahdilla sen käsittelyyn tarvitaan tehokkuutta ja suunnitelmallisuutta, jolla päästään nopeuteen, virheettömyyteen ja tehokkuuteen.

Puhtaan ohjelmistosuunnittelun lisäksi edellä mainittu tarkoittaa myös sitä, että pienempiä ja jossain määrin vaatimattomampiakin sovelluksia aletaan tarvita kaikilla työpaikoilla toimistoista työpajoihin, aivan pienimmissäkin yrityksissä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvin monentyyppisissä työtehtävissä olevilla työntekijöillä olisi tarvetta jonkintyyppiseen ohjelmointitaitoon. Mikrotuet, projektihenkilöt ja vaikkapa servereitten ja niiden ohjelmistojen ylläpitäjät tarvitsevat yhä enemmän,  ellei varsinaista ohjelmointikehityksen osaamista, niin ainakin ymmärrystä ohjelmistojen käytöstä ja hankinnasta.  Yhä useampaan projektiin liittyy kiinteänä osana ohjelmistot ja niitten kehitys ja käyttö. Tämä onkin varmasti tulevaisuudessa se työmäärältään suurin työllistäjä, joten ennemmin jotenkin spesifiksi alaksi mielletty ohjelmistosuunnittelu siirtyy vähitellen suuremmalle ja suuremmalle joukolle osaksi jokapäiväisiä työtehtäviä.

Pohdiskelee, 
Kari Kananoja, 
It-kouluttaja

Katso lisää sivuiltamme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti